Egy nap Oscarral!

"Az Oscar-jelölés már önmagában is óriási dolog...", ez a jelmondata idén a hazai közönségnek, és minden bizonnyal igazat szól. A téma kapcsán pedig ezúttal is számtalan cikket, beszámolót, elemzést olvashattak az érdeklődök. Szerkesztőségünk úgy döntött nem szaporítja ezek számát, helyette inkább a Bespoke Magazin Olvasóinak figyelmével díjazza azt, amelyet a leginkább méltónak talál erre. And the "Oscar" Goes To: "Egy nap Oscarral! - Ilyen az, amikor Oscar a kegyeibe fogad!". A cikk szerzője Dudás Viktor - a Filmszakértő 

Szerző és cikkei


Szerző: Bespoke Magazin | A szerző további cikkei


Tartalom

Csörög az óra...
... akármennyire is cool arc vagy, Oscar-partija előestéjén biztos nem aludtál jól. Vagy azért mert ott voltál a VIP-k VIP-buliján a Night before partyn, ha meg nem, akkor azért. Ha az előző napokban próbálnod kellett az eseményre, akkor a fáradságnak köszönhetően talán nem forgolódtad át az éjszakát, de így is alig vártad már az ébresztőd hangját. A kapkodós reggeli után máris indulsz a fodrászhoz, kozmetikushoz. Ha, valaha már voltál az Oscar®-színpadán, akkor sehova se kell menned, mert ők jönnek hozzád, és ha az ügynököd elég dörzsölt, akkor még fizetnek is neked, hogy felkészíthetnek. Ha nagyon exhibicionista vagy akkor még egy stáb is végig követi, amint felkészülsz, amit egy TV-adón is leadnak, de a közösségi média oldaladon is remek lehet a felvétel.

Amit felveszel...
... az nem akármi, hanem VALAMI. Hollywood-i arc vagy, tuti nem hitvány pólók gyűjteménye a ruhatárad, de most a legmenőbb partyra készülsz, oda kell tenned magad, ezért legalább egy hónapot töltöttél azzal, hogy kiválasztottad mi lesz rajtad. Ha milliós gázsik landolnak a számládon, netán díjátadó vagy, avagy jelölt, akkor a legmenőbb stylistok keresnek, hogy segítsenek felöltözni. Világmárkák haute-coture kollekciói érkeztek hozzád, és ékszerekből, kiegészítőkből is a legtrendibbek közül választhattál. A stylistod egyeztetett a többi sztáréival és az Oscar® fő látványtervezőjével is, hogy a ruhád, cipőd, hajad összhangban legyen majd a díszletekkel, de véletlenül se hasonlítson senki máséra az estén. Ettől függetlenül reggel úgy állsz a tükör elé, hogy tele vagy kételyekkel és azt gondolod: bárcsak azt a másikat választottam volna…

A limo...
... már kora délután a házad előtt vár, beállítva a légkondi, bekészítve benne a kedvenc italod, nassid. Hollywoodban mindig dugó van, de ezen a napon, a különleges, csak erre a napra érvényes közlekedési rendszabályok ellenére, még nehezebb az eljutás a Hollywood Bvld és a Highland Ave sarkára, így minden perc számít. Inkább várakozz a limódban a Hotel Loews előtt (a Dolby Theather hátsó bejáratánál), mint a házad előtt a limódra – szól a jó tanács. A limók szintén megtervezett koreográfia szerint kanyarodnak a Hollywood Bvld 6801 elé, és aki nem ér oda időben, az már majd csak az este első szünetében juthat be a „szentélybe” az eddigre már tök üres vörös szőnyegen. Veled ez NEM történhet meg!

A vörös szőnyegre...
... lépni a show előtt két órával lehet és kb. a nyitás után 20-30 perccel még kényelmes is a rajta a séta, de utána beindul a csúcsforgalom. Ha nem vagy elég fontos Oscar-nak akkor a kezdés előtt egy órával már lehet be se mehetsz. Bukta! 
Ha elég híres vagy akkor tiéd a szőnyeg jobb oldala. Ha csak hiszed magadról, akkor max két lépés után egy biztonsági őr átterel balra, és rögtön tudod a helyed. Ahol tudsz, állj meg és mosolyogj a kamerákba, mert ha elég jól csinálod, és sok helyen megjelensz, lehet, hogy a kölcsönruhát, és talán még az ékszert is megtarthatod. Ha híres vagy, akkor sok helyen állhatsz meg nyilatkozni, és akár pénzt is kérhetsz a megállásért és az előre egyeztetett kérdésekre lazán válaszolsz.

A szentélyben...
... a hatalmas előtérben nyilván rögtön azt nézed, ki van már ott, ki volt az a béna, aki korábban érkezett, mint te. A hostessek azonnal elkezdenek beterelni a helyedre, de te erről nem veszel tudomást, felsétálsz az emeltre, ahol koktélokkal fogadnak és kivetítőn nézheted azokat, akik utánad érkeznek. (Mindet utálod, ha összefuttok, mosolyogsz!) A mosdókban nagy a forgalom, mindenki a sminkjét ellenőrzi. Ha az ügynököd megdolgozott a pénzéért, akkor sminkasztalhoz is juthatsz, ahol akár a hátul bejutott sminkesed igazíthatja meg a fénylő orrod. Sietned kell, mert 10 perccel a kezdés előtt már mindenkinek a helyén kell ülnie. A show pontosan kezdődik, a csúszás itt nem létező fogalom.

Ha meghallod a neved…
... a teremben ez két módon lehet. Ha kezdés után a házigazda szólít a neveden, tuti egy poén céltáblája vagy. Ne ess zavarba, semmi kényszeredett mosoly. Csinálj úgy, mintha te is annyira élveznéd a poént, mint az irigyeid, és csapkodd a térded a nevetéstől. Elvégre elég jó színésznek tartod magad, meg tudod csinálni!
Ha úgy hallod meg a neved, hogy borítékból húzzák elő, akkor is maradj nyugodt. Nagy levegő, figyelem, életed legfontosabb két perce következik. Csókold meg, aki melletted ül, ints a producered és a rendeződ felé, majd indulj el, az előtted hátráló kamera után, fel a színpadra. Ha a magassarkúdban bizonytalan a lépcsőzés egy gáláns úr fel fog segíteni a színpadra, ott már eleshetsz, az önmagában médiatörténelem. Köszönd meg mindenkinek a díjad, ezt el ne intézd egy mondattal mert vége a karrierednek. Amikor a köszönőbeszédedre fenntartott 45 másodperc a végéhez közeledik, el kezd villogni a piros lámpa, majd ha még folytatod, folyamatosan világítani kezd. Ha akkor sem hagyod abba, akkor egyszerűen lesüllyesztik a mikrofonod és megszólal a zene, téged pedig a színfalak mögé kísérnek, ahol egy kamerán keresztül még üzenhetsz a nagyvilágnak.

Amikor Oscar végre a kezedben...
... meghatódottságtól elcsúszott sminked ketten azonnal javítják a Zöld teremben, majd amint észhez tértél azonnal kísérnek tovább a sajtóterembe, olyan folyosókon, amelyeken még sosem jártál - vagy ha már nyertél igen, de úgysem emlékszel rá. A pincérek és a technikai személyzet félreállnak, mindenki mosolyog rád és tapsolnak, amerre csak elhaladsz. Életed legszebb emléke!

Az első szereplésed Oscarral...
... belépsz a sajtóterembe. Voltál már premiereken, fotózásokon, de ez minden korábbit felülmúl. Az Akadémia hivatalos fotósa, és média legfontosabb további képviselői előtt most jelensz meg először Oscar-díjasként, azt se tudod hol vagy, villognak a vakuk, mindenki a neved kiabálja. Elképesztő a hangzavar. Próbálj meg decens és kimért lenni, a legjobb arcod mutasd, mert ezek lesznek a legnépszerűbb fotóid a világon. Mikor már majdnem kifolyik a szemed a villogástól, akkor egy újabb sajtószobába visznek át, ahol már nem fotóznak, csak kérdéseket tesz fel neked az erre kijelölt sajtószóvivő. Maximum négy kérdés és már indulnak is vissza veled a helyedre. A show folytatódik.

Vissza a nézőtérre...
... a sajtó letudva. Akárki is vagy meg kell várnod a szünetet, hogy újra a helyedre ülhess, de ez már mit sem számít, más emberként lépsz be újra a terembe. A helyeden egy statiszta ült, mivel üres szék még csak véletlenül sem lehet a teremben. A szobrod, ha akarod, átadhatod egy hivatalos őrnek, aki árnyékként követ az este folyamán, de magaddal is viheted – és mivel nagyon hiú vagy te inkább magaddal viszed.
Ha csak díjat adsz át, akkor hátrakísérnek, majd amikor letudtad a kötelességedet visszakísérnek a helyedre.

A Kormányzó bálja...
... kellemes sétával indul. Ha szobrod is van, akkor előtte még visszakísérnek a sajtóterembe és további fotókat készítenek rólad a többi díjazott társaságában. Ekkora már felszabadult vagy és repülsz a boldogságtól, itt már kezded felfogni, micsoda sikert mondhatsz a magadénak. A vacsora alkalmával alig tudsz enni, mert folyamatosan lapolgatnak, ölelgetnek, és mindenki azt bizonygatja, mennyire jó barátod és milyen jó lenne megint/végre már együtt forgatni/”és én mindig tudtam, hogy micsoda tehetség vagy”! A vacsorát fogyaszd el, mert finom, és éhesen nem fogsz tudni bulizni. A desszert után hordozd körbe magad a teremben, gyűjts be minél több elismerést, majd ne feledd a hivatalos fotót a kormányzóval, meg az akadémia elnökével, majd visszaülsz a limódba és fejest ugrasz az éjszakába.

Party time...
... szoborral a kezedben minden elérhető partyra bemehetsz, sőt könyörögnek, hogy hozzájuk menj, és ne máshova. Ha „csak” nagyon ismert vagy a bejutással akkor sem lesz gond, de lehet félreállítanak, ha valaki szoborral a kezében érkezik. Ha a karzaton ültén és nem a földszinten, akkor a legjobb bulik helyszínei előtt biztos klassz dolgokról dumálhatok, mert bejutni egyikre sem fogsz.
Mikor kell fel a nap – jobb esetben a saját lábadon jutsz – vissza a limódba, amely elindul veled végre haza.

Végre otthon...
... zúg a fejed, és bár nem kicsi a házad/hotelszobád//bérelt villád, de most mégis olyan szűknek érzed. Nagy nehezen bedőlsz az ágyadba és azon rimánkodsz, hogy az ágymozgató manók hagyjanak hamar elaludni.
Az ébresztőt nem kell beállítanod, mivel az ügynököd ébreszt úgyis, vagy egy új visszautasíthatatlan főszerep ajánlattal, vagy egy azonnali interjú lehetőséggel a legnagyobb esti TV-show-k valamelyikébe. A sminkes és a stylist már az előszobádban vár, a sofőr pedig most állítja be a klímát a kedved szerint a ház előtt. Ital és nassi bekészítve.
A show folytatódik. 
Csak most már minden sokkal fényesebb. 
Te is. 
És a karriered is.



 


Kultúra / FINTA László

SZERELEM ÉS HÁBORÚ

A veterán brit filmrendező, Sir Ridley Scott és David Scarpa forgatókönyvíró...
Kultúra / Brainel MEHANDI

SZALONKLÁRA

Megnéztem a Gólem Színház repertoárjában szereplő, Szalonklára című monodrámát...
Kultúra / FINTA László

DÉDAPÁNK, MÁRAI SÁNDOR

Nem titkolom, sokáig idegenkedtem Márai Sándor műveitől. Túlságosan divatosnak...
Kultúra / LUKÁCS György

A HIVATALOS DOWNTON ABBEY ÖTÓRAI TEA SZAKÁCSKÖNYV

Úgy vélem, nem túlzás azt állítani, hogy az ötórai teázás hagyománya...